2015 m. rugsėjo 21 d., pirmadienis

Genialumas paprastume

Tomas Pocius po vienu post'u klausė apie mano naudojamas sistemėles Punios tvenkinyje. Tai šį trumpą postą skiriu jų aprašymui.

Sistema

Dar vasaros pradžioje švinui tvirtinti naudojau klipsus, bet vėliau perėjau prie inline sistemos. Visų pirma, atsibodo pirkti švinus, nes kai laimikių nemažai, tai ir švinų prarandi daug. Be to, inline sistema yra geriausiai užsikertanti. Švinus naudoju 2 - 2.5 uncijų, to pilnai pakanka savaime užsikertančiai sistemai (paprastai 50g pilnai pakanka - čia ne tik mano patirtis). Šviną tvirtinu ant leadcore'o, kas mažina painiojimąsi bei apsaugo valą nuo aštraus karpio peleko ir žinoma, guldo visą sistemą ant dugno. Leadcore'o ilgis 50-70 cm  Leadcore kilpą kilpon tvirtinu tiesiogiai prie pagrindinio valo. Shockleader'io nenaudoju, nes dirbant su tokiais svoriais ir kai metimo atsumas 40-60 metrų, jo ir nereikia.

Pavadėlis

Pavadėliams naudoju tiek pavadėlinį valą su plastiko apvalkalu, tiek bejo 15-20Lb. Storesnių, mano manymu, nereikia. Kabliukai dažnaisiai 8-6 numerio įvairių formu, kolkas ekperimentuoju su jais, tai dar mėgstamiausių neturiu. Pasibaigus sezonui plačiau aprašysiu savo ekperimentus su kabliukais. Kadangi dažniausiai gaudau masalui papuošti naudodamas spalvotas viršunėles, tai dažniausia rišu šiek tiek modifikuotą KD sistemą ar teisiog bemazgą (knotless knot) sistemą su plauką prie kabliuko prilaikančia gumele. Šią sistemą lengva transformuoti į bottom bait sistemą, kai masalas nebalansuojamas su viršūnėle. 
Kaip matyti iš foto, nenaudoju jokių papildomų nukreipiančiųjų gumelių ant kabliuko auselės, o teisiog palieku nenuimtą plastiką nuo pavadėlio ties kabliuku. Kad sistemėlė būtų lankstesnė 1,5-2 cm žemiau kabliuko pragramdau 5mm tarpelį pavadėlio šarve. Kad plaukas nesipainiotų ant kabliuko dabar visą laika naudojų PVA stick'us - taip vadinamas PVA kojines.
Viskas paprasta ir efektyvu, o apie mano naudojamus valus galite rasti čia: Valai Shimano Technium vs Shimano Ultegra Invisitec vs Sufix Specialist Carp

2 komentarai:

  1. Dėkui už info. Įdomu kokiu atstumu gaudai. Ar ties sektorių ribom, ar šiek tiek arčiau. Šiemet tik pradėjau karpiauti tai įdomu viskas :) Juo labiau, kad planuoju vis dažniau apsilankyti Punioje, tai viskas domina :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Antoj vasaros pusej tai beveik visas zukles gaudziau 12 meskeriu (3.6 meskere) atstumu. Bet tai netaisykle. Priklauso ir nuo sektoriaus ir nuo kas kaimyniniuose ektoriose gaudo.

    AtsakytiPanaikinti